Sveriges äldsta byggda vattenväg är Hjälmare Kanal

Kanalen byggdes under åren 1629-1639 och är därmed Sveriges äldsta byggda vattenväg. Därefter är den ombyggd flera gånger.

Kanalen byggdes för nyttotrafik, främst mellan Örebro och Stockholm.

En del av ”Svea kanal”
De ursprungliga planerna var att Hjälmare Kanal skulle vara en del i ”Svea Kanal”, ett projekt som aldrig färdigställdes och som skulle förbinda Östersjön med Västerhavet. ”Svea Kanal” omnämndes första gången i skrivelse av Gustav Vasa 25 juni 1526, då som en framkastad tanke att ”genom en graf förena Vänern med Hjälmaren och denna åter med Mälaren, i den händelse den å, som sammanbinder dessa sjöar, skulle befinnas för trång”. Gustav Vasa gjorde dock inget mer för projektets förverkligande. De följande regenterna hade dock också intresse för denna tänkta farled. Erik XIV beslutade att en ”genväg för sjöfarten mellan Stockholm och Älfsborg” skulle byggas. Karl IX hade också tankar på denna farled men mellan Mälaren och Hjälmaren tänkte sig han att Torshällaån (Eskilstunaån) skulle användas. Det var Gustaf II Adolf som 1629 tog beslutet om att bygga en kanal med i stort sett Hjälmare Kanals nuvarande sträckning, kallat ”Hjälmare slussverk”. Tanken på en ”Svea kanal” fanns kvar ännu en bit in på 1900-talet.

Farledens totala längd är 13,7 km, varav 8,5 km är grävd kanal. Kanalen har nio slussar och en nivåskillnad på 22 m. Största längd och bredd för slussning är 30 x 7 m, största tillåtna djupgående är 1,95 m.

Hjälmare Kanal går mellan Gravudden i Arbogaån och Notholmen på Hjälmarens norra sida. Den går genom ett svenskt kulturlandskap. Mest anmärkningsvärd är den del som kallas Bergskanalen, där kanalen är bruten genom berg med granskog på ömse sidor.

hjalmarekanalskeppetalbanus550
Bilden: Skeppet Albanus från Åland slussar upp till Hjälmare docka i juni 2008 inför Kanalens dag, Foto: Bengt Lundberg

Turism och evenemang
Vid Hjälmare Docka, kanalens torrdocka, finns ett kanalmuseum, gästhamn och kafé. Varje år firas här ”Kanalens Dag”. se bildberättelse ”Kanalens Dag 2006” under Arboga. 2009 blir Kanalens Dag lördag den 27 juni. Utdockning vid Hjälmare Docka sker söndag 26/4 kl 07.00.

hjalmarekanalslussenvidhallby550
Bilden: Den första slussen vid Hällby öppnas för slussande båtar.
Foto: Bengt Lundberg

Läs mer om Hjälmare Kanal här

Mer om Västra MälardalenUnder Västra Mälardalen finns nu ett stort foto-projekt. Alla gator i Arboga är fotograferade med ett stort antal fotografier, se http://www.maelardalen.se/arboga/gator_bilder/. Det är 236 gator och 2500 fotografier. Jag tror att det är den första så kompletta fotodokumentationen av en stad på webben – åtminstone om man även räknar med galleriet www.maelardalen.se/arboga/platser_bilder/ som fotodokumenterar ytterligare 54 platser i Arboga som inte är gator eller torg.

Lämna en kommentar